de Stichting

Stichting "Ol Graitje"

Op 15 juli 2012 is Stichting "Ol Graitje" opgericht met de bedoeling om de oude stoomtram OG weer na te bouwen en o.a. te laten rijden op de oude route. In 1912 was de doelstelling om het gebied dan wel de mensen in beweging te krijgen en 100 jaar later tracht de stichting dat opnieuw te doen. Maar nu door Oostelijk Groningen met elkaar te verbinden via "Ol Graitje" op toeristisch, cultureel en educatief gebied.
Doelgroepen hiervoor zijn o.a. recreanten, scholen, zorginstellingen, bruiloften en partijen.

Het bestuur van de stichting bestaat uit de volgende drie leden:

Voorzitter / Penningmeester - Dhr. T. Kruize.
"Ergens halverwege 2003 las ik in een blad iets over de stoomtram "Ol Graitje" en dacht gelijk dat ga ik in miniatuur nabouwen. Maar dan laat je het sudderen en dan komt de gedacht: "waarom in het klein, als het ook in het groot kan". Zo is het idee geboren om de stoomtram in detail na te gaan bouwen".

Secretaris - Dhr. G. K. Klap.
"In 2013 komt dhr. Kruize in gesprek met mij over de stoomtram, waarbij de herinneringen opleven hoe mijn vader altijd vertelde over zijn reis met "Ol Graitje" naar mijn Opa die in Bellingwolde woonde. Als jurist heb ik gemeend een grote toevoeging te kunnen zijn voor dit bestuur".

Bestuurslid - Dhr. G. Lich.
"In 2011 vertelde dhr. Kruize mij over de stoomtram "Ol Graitje" en wat hij hier mee van plan was. Zelf ben ik gek van oude treinen en ga al vele jaren daarom naar de Härz waar ze nog steeds rijden".

Op 19-09-2012  heeft Stichting “Ol Graitje” een gesprek gehad met wethouders van Gemeente Vlagtwedde
nl. dhr. S Lok, dhr. H Klap en beleidsmedewerker cultuur dhr. J Abbes m.b.t. de vorderingen. Het is een goed overleg geweest en men juicht het initiatief toe.

Op 9-11-2012 hebben wij fysiek een start gemaakt door een spandoek te monteren op de werkplaats te Sellingen. Onze eerste werkzaamheden zullen zijn om de werkplaats in te richten voor het bouwen van de replica stoomtram “Ol Graitje”.